Monthly Makers – miniatyr

I vintras fastnade jag under en period fullständigt i den fenomenala bloggen som Alicia står bakom. (Jo, man kan läsa sig igenom hela, säger hela, bloggen. Det är värt det, testa gärna.) Hon jobbar kreativt i en mängd olika material och uttrycksformer, och berättar om detta på ett befriande prestigelöst sätt. Via Alicia hittade jag till bloggprojektet Monthly Makers som hon tillsammans med elva andra bloggare står bakom. Monthly Makers är ett sätt att uppmuntra till kreativitet genom månadsvisa teman. Februari månadstema ”trä” missade jag med en vecka, eftersom snickarkursen som redan var bokad ägde rum först i mars och mer idéer än så rymdes inte. Månadstemat nu i mars är ”miniatyr” och det är ju helt oemotståndligt, naturligtvis. Särskilt för en sån som mig, vars första riktiga favoritmaterial var cernitlera.

Jag började först att krångla med det jag hade hemma, dvs delar från en smyckesmaterialsats. Det blev en galge. Inte två, den andra blev alldeles skev. Mer än så ville det sig inte riktigt.

 
 Någonstans i bakhuvudet hade jag nog Alicias vårfåglar, kombinerat med att vilja testa den lufttorkande lera hon använt till dem. Där jag firade påsken hade jag varken tillgång till köpelera eller lust att åka extra till stan för att handla, så det blev hemgjord porslinslera efter Rebeccas recept istället. Den krymper litegrann när den torkar, men inte alls så mycket som trolldeg, och den är väldigt trevlig att jobba med. Förklätt till ett test av lera ville de här påskhönsen komma fram i ljuset. Någon gång kanske de får öglor, tråd och färg också, vi får se. Tills vidare är de en blandad flock höns. Om någon undrar om höns verkligen har så långa stjärtfjädrar så är det en mycket ovanlig form av vita japanska plymhöns.

Möjligen vill någon av dem istället bli en fredsduva. Jag hade velat skicka ut den över jorden i så fall.


8 kommentarer

Under Entusiaster, Skapande

8 svar till “Monthly Makers – miniatyr

 1. Går in här och kikar ibland och blir så glad 🙂 Vore roligt med en uppföljning – hur höll fåglarna/den hemgjorda leran? Vad gör de idag? Jag saknade också bidraget i månadssammanställningen. Glömde du skicka in eller är det jag som är ouppmärksam? 🙂

  Gilla

  • Hej! Härligt med en stammis på bloggen! Det är du och mamma…
   Fåglarna har hållit, men krympt ihop en del jämfört med bilden (som togs innan de torkat alls) så de är inte riktigt lika snygga. De har inte heller meddelat något om eventuella framtidsplaner eller livsmål eller särskilda önskemål om fjäderkulör.
   Jag länkade i kommentarsfältet som man skulle, men det var ju typ en miljard bidrag så det blev nog bortsorterat längs vägen.
   Tack för kommentaren!

   Gilla

   • Hihi, då är jag i gott sällskap!
    Spännande med egengjord lera, men jag förstår att det är svårt. Vi hade ”lera” som tema för ett år sen och alla som provade att göra egen ”misslyckades” och hade problem med kraftig krympning, sprickor och dålig hållfasthet. Så det fordrar nog några experiment innan man får till det!
    Men vad synd! Det är knappast bortsorterat, vi jobbar inte så, utan bara missat. Jag påminner Wilda så kanske hon kan peta in det i efterhand 🙂

    Och stort tack för alla tomattips! Hade aldrig gissat på en så stor hink som 15-20 liter, så där gjorde du mig en tjänst!

    Gilla

   • Aha, det förklarar en del. Mycket riktigt har de krympt ihop en hel del nu när de torkat färdigt. Och, jodå, det finns sprickor. Nästa gång blir det köpelera.

    Det går utmärkt att odla tomater i mjölkpaket också, om man inte har något annat att göra än att vattna en gång i kvarten. Rejäla krukor är lite mer förlåtande. Utgår man från en stor hink eller annat kärl som inte har hål i botten från början kan man dessutom göra ett vattenmagasin i botten. Gör hål i sidan av hinken några cm upp från botten. Fyll på med lecakulor upp till hålen. Lägg ett lager fiberduk eller tidningspapper på lecakulorna så att inte jorden rinner igenom. När du sen fyller på med jord och vatten funkar det litegrann som en självvattnande kruka.
    Jag såg att du redan fått tips om att plantera tomaterna djupt, det är också bra eftersom de blir stabilare på det sättet.

    Gilla

 2. Jag är så himla ledsen att jag missade det här fantastiska bidraget. Jag ska genast lägga in det i samlingsinlägget. Vilka fantastiska former du har fått till! Välkommen till Monthly Makers och jag ber om ursäkt för att du inte fick det varma hjärtliga välkomnandet som du förtjänar! Det värmer så mycket i hjärtat att se nya deltagare. Tack! Och håller helt med dig om Alicias blogg. Hon är dessutom en väldigt varmhjärtad och intelligent människa, och också den som uppmärksammade mig på att jag hade missat dig.

  Gilla

 3. Ping: ERA BIDRAG | MINIATYR   | REAKTIONISTA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s