Lantis eller stadsråtta? Eller både och?

Jag skulle förklara nyansen på den blågröna fondväggen i min sprillans nya studentlägenhet. En liten, ytterst välplanerad, etta med kokvrå på 26 kvadratmeter. Ingen balkong, men fönster åt två håll. Och en ljuvlig fondvägg som satte färg på det hela.
– Jo, började jag. Om du tänker dig ett fält med omogen havre, fast lite mörkare.
Min studiekamrat tittade på mig som om jag kom från Pluto, eller strax bortanför. Och riktigt så var det ju inte. Men det var ett av de tillfällen då jag insåg att mina referensramar inte var riktigt likadana som deras som vuxit upp i stan.

Jag är uppvuxen i en liten by bestående av åtta hus, men har i hela mitt vuxna liv bott i storstäder. Först i Göteborg medan jag studerade, och numera sedan ett antal år i Malmö. Kulturkrocken är inte längre lika påtaglig i vardagen, och börjar därför gå att analysera.

Är det allmänbildning att kunna skilja på smörblomma och maskros? Eller de fyra sädesslagen? Kanske. Eller hör det till det där man tror är allmänbildning när det är självklart för en själv? Och vad är i så fall självklart för den som vuxit upp i stan?

Hade det bara handlat om att känna igen en smörblomma hade det väl varit en världslig sak. Men skillnaderna i referensramar får ju också konsekvenser för våra ställningstaganden. Det är därför det är så viktigt att inte bara ett perspektiv synliggörs i politiska beslut och den dagliga debatten. Hur obalansen i detta påverkar de beslut som fattas är en analys som måste göras. En berikande mångfald handlar inte bara om att ta vara på varifrån människor kommer, utan också att låta det vara möjligt att ta vägen dit man vill. Då måste de politiska besluten säkerställa att det går att bo både i stan och på landet på ett rimligt sätt.

Lämna en kommentar

Under Åsikter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s